Általános és középiskolai versenyek az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

 In Hírek

Hon- és népismeret verseny

2019 februárjában második alkalommal hirdetett meg főiskolánk háromfordulós levelező versenyt általános iskolák negyedik, ötödik osztályos tanulóinak. A témák az aktuális ünnepekhez kapcsolódtak. A háromfős csapatok játékos módon ismerkedhettek meg a farsangi időszak, nagyböjt és a húsvéti ünnepkör szokásaival. Találkozhattak a gyógynövények hasznával, a pásztorélettel és a vásári hagyományokkal is. A versenyben 36 csapat vett részt. Május 16-án a legjobb teljesítményt nyújtó 11 csapatot hívtuk meg a döntőre Vácról, Vácrátótról, Budapestről, Vámosmikoláról, Kókáról, Miskolcról, Szegedről és Albertirsáról.

Erre az alkalomra a gyerekek cserépedények önéletrajzával készültek, amit bemutattak társaiknak, és a hozott kerámiákból rögtönzött kiállítás is rendeztünk.

Vendégeink megtekinthették a levelező fordulókon készült legjobb rajzokat is.

A döntő három helyszínen zajlott. A levelezős feladatlapok ismeretei alapján oldották meg a csapatok a játékos, érdekes feladatokat.

Amíg a gyerekek versenyeztek, addig a felkészítő pedagógusok számára szakmai műhelybeszélgetés keretében nyílt lehetőség a tapasztalatcserére, a jó gyakorlatok megosztására.

A honismeret verseny helyezettjei:

I. Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium – Galambvári Panna, Verba Karina, Szabó András – felkészítő pedagógus: Szeitzné Viski Erika – Miskolc

II. Vácrátóti Petőfi Sándor Általános Iskola – Nagy Zselyke, Babó Zalán, Szlovák Szabolcs – felkészítő pedagógus: Deák-Varga Ildikó – Vácrátót

III. Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola – Bajor Hajnalka, Kósa Réka, Szabó Vince – felkészítő pedagógus: Papp Dolli, Nyáry-Kiss Zsuzsa

Szeretnénk ezzel a versennyel olyan hagyományt folytatni, amely a jövőben is lehetőséget teremt a néphagyományok iránt érdeklődő gyerekeknek az élményszerű ismeretszerzésre, és szakmai támogatást nyújt a hon- és népismeret tanároknak, a népi kultúra iránt elkötelezett pedagógusoknak.

 

Látótér – szülőföld ismereti pályázat

Idén első alkalommal hirdettünk középiskolásoknak szóló pályázatot Látótér címmel. A saját lakóhelyük (városuk, kerületük, falujuk) bemutatását vártuk a jelentkezőktől, amelynek formáját maguk választhatták meg. A pályázat célja a személyes vallomás kifejezése volt a szülőföldhöz kötődésről. Képekkel illusztrált írásban, kísérő szövegekkel ellátott tablókon, diasorozaton, filmen mutathatták be mindazt, ami körülveszi őket, ami miatt szeretnek ott élni. Mindazt, amin megakad a szemük, aminek képe belevésődött a lelkükbe, ami a saját látóterük fontos része.

A legjobban sikerült alkotások személyes bemutatására került sor május 16-án, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola budapesti campusában.

A személyes bemutatkozó meghívott résztvevői voltak:

Zsíros Attila – Aszód (ppt)

Bárkányi Richárd – Balástya (képes írás)

Horváth Barbara – Öskü (film)

Benkó Anna – Vanyarc (film)

Makaró Szilárd – Pécs (film)

Grizák Milla – Kisszállás (képes írás)

Pályamunkáik a nevekre kattintva megnézhetők.

Recommended Posts
Széchenyi