Lelkészünk

Balázs András


Kedves Pedagógusok, Hallgatók, Látogatók!

Nagy öröm számomra, hogy Marton Zsolt megyéspüspök atya kinevezett az Apor Vilmos Katolikus Főiskola lelkészi szolgálatára.

Beer Miklós püspök atya szentelt fel 2011-ben, káplán Gödön, Cegléden, illetve Gödöllőn voltam. Ezután Karancskeszi és Litke plébániai kormányzójaként teljesítettem feladataimat, majd Dunakeszin voltam plébános-helyettes. Ezután kerültem Vácra kisegítő lelkésznek – képzőművészeti képzésre jártam a Szimultán Művészeti Iskolába –, jelenleg pedig Vác és Kosd plébános-helyetteseként szolgálok.

Az ifjúsági-pedagógusi tapasztalatokat tekintve meg kell említeni, hogy a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösségben nőttem fel, így a Váci Egyházmegyei ifjúsági lelkészség világa – a menték – nagyon közel állnak hozzám.

Civil szakmám is kötődik a fiatalokhoz. 20 évvel ezelőtt szakápolóként dolgoztam – például a Bethesda Gyermekkórházban –, így ösztönösen fontos számomra a fiatalok testi-lelki (és erkölcsi) jólléte. A Nagymarosi Ifjúsági Találkozón műsorvezetőként önkénteskedem, így a középiskolás-egyetemista korosztállyal is megvan a kapcsolatom. Érdekesség még, hogy a Szimultán Művészeti Iskola képzésén 16-19 éves „osztálytársaim” voltak, így nem csak a pedagógusok szemszögéből, hanem a fiatalok belső világának szemüvegén keresztül is rátekinthettem a mai generáció örömeire és fájdalmaira.

Spirituális utamat és istenkapcsolatomat tekintve meghatározó élmény, hogy a covid legnehezebb hullámában pap-ápoló önkéntesként a Honvédkórházban dolgoztam. A betegágy mellett, a haldoklók között a feltámadás hitének reményét a bőrünkön éreztük.

Élményem még, hogy a kedves hívek – a plébániákon, ahol szolgáltam – 11 kiállítást szerveztek az autodidakta, ifjúság pasztorációban használt pasztell-képeimből. Most pedig az ikonfestés lassú – de spirituálisan annál mélyebb, és szakmailag annál igényesebb – szépségein keresztül vezet a Szentlélek.

Feladataimat tekintve meg kell még említeni, hogy a Ministráns Bizottság helyettes referense, a Művészeti Bizottság tagja és a Karolina Katolikus Általános Iskola spirituálisa vagyok. 

Szabadidőmben nagyon szeretek túrázni, sportolni, utazgatni. Ha csak tehetem, minden nap Vác központjától sportolásként kifutok a Vác-Hétkápolna búcsújáró helyre. Sportolás közben – a jezsuita szent-ignáci ritmikus imamódot használva – mindig azért imádkozom, hogy a mai korszakváltás idején – ahogy Ferenc pápa fogalmaz – az Apor Vilmos Katolikus Főiskola intézményvezetőivel, pedagógusaival, hallgatóival együtt meg tudjuk élni Isten Országát.

Széchenyi