Winchesteri projekt-hét beszámoló

 In Hírek, Rendezvény-beszámoló

Az angol meseprojekt hallgatói Winchesterben

Az angol meseprojekt (Winchester Tale Project) keretében idén negyedik alkalommal látogattak Winchesterbe hallgatóink. A főiskolánk és a Winchesteri Egyetem (University of Winchester) közötti együttműködés egyik kiemelkedő programja minden évben az egyhetes projekt-hét Winchesterben, melyre idén négy hallgatónk, Favorido Sophie, Ebner Janka, Lutian Zsuzsanna, és Cserna Virág utazott Bethlenfalvyné dr. Streitmann Ágnes és Székely Andrea tanárnő kíséretében.

Hallgatói beszámoló:

Az első nap a winchesteri hallgatók bemutatták az egyetemüket, majd elmentünk az egykori várhoz, amelyet Hódító Vilmos építtetett, majd III. Henrik fejlesztett tovább. A vár később elpusztult, csak a nagyterem (Great Hall) maradt meg. Egyik falán ott láthatjuk Arthur király legendás kerekasztalának lapját, melyet valójában I. Edward készíttetett 1290-ben. Délután ellátogattunk egy általános iskolába Southamptonban (Sarisbury Church of England Junior School), ahol maguk a gyerekek vezettek minket körbe, bemutatva projektmunkáikat, melyek szerves részei náluk az oktatásnak. Este az egyik winchesteri hallgató otthonába hívtak bennünket vacsorára, ahol beszélgettünk és jobban megismertük egymást.

A következő nap délelőtt az egyetemen bemutattuk az őszi félév során végzett pedagógiai tevékenységünket, melynek keretében a Karolina Katolikus Általános Iskola tanulóival megismertettük a Sebastian the Dragon Slayer (Sárkányölő Sebestyén) című népmesét, valamint elpróbáltuk  papírszínház (Kamishibai) előadásunkat. Ezután az angol hallgatókkal közösen felkészültünk a délutáni általános iskolai projekttevékenységre.

Az Altonban található általános iskolában (St. Lawrence Primary School) a projekt-foglalkozás első részeként az angol hallgatók bemutatták dramatizált meséjüket, egy southamptoni helyi legendát, melynek címe: The story of Bevois of Hamtun. Ezután négy csoportra bontva a gyerekeket, interaktív játékos feladatokkal dolgoztuk fel a történetet:
1. Állókép és gondolatkövetés (freezeframe and thought-tracking): Érintésre a gyerekek megelevenedtek és elmondták az általuk képviselt szereplő gondolatait, érzéseit.
2. Mesélő kavicsok (story stones): A tanulók egy-egy szereplő alakját rajzolták a kövekre, majd különböző hátterekre helyezve azokat, újramesélték a történetet.
3. Táncoló óriás (Giant dance): A mese egy lényeges jelenetét játszották újra a gyerekek zene és tánc segítségével.
4. Élő sárkány (Dragon shrinks): A negyedik csoport tagjai a sárkányt és annak pusztulását jelenítették meg élőkép formájában.
A csoportfoglalkozások után rövid bemutatót tartottunk Magyarországról. Majd előadtuk a Sebastian the Dragon Slayer című népmesét a Kamishibai történetmesélési technikával, melyet a gyerekek nagyon élveztek.

Az iskolai projekt-foglalkozás után ellátogattunk Jane Austen házába Chawtonban, majd ezt követően bátyja birtokát is megtekintettük.

A harmadik napon Jonathan Rooke, egyik fogadó tanárunk „Kreatív Írás” szemináriumi óráján vettünk részt. Számos roppant hasznos módszerrel ismerkedtünk meg a kisiskoláskori szövegalkotás, fogalmazás tanításával kapcsolatban. Négyes csoportokban ültünk kerek asztaloknál, miközben a tanár úr többször is hangsúlyozta, hogy nemsokára gyermekekkel fogunk dolgozni, igyekeznünk kell megérteni látásmódjukat, gondolkodásukat. Nagyon lelkesítő, jó hangulatú és mindenekfölött hasznos óra volt.

Délután városnézés következett Winchesterben. A város hangulatos középkori és még régebbi falai között sétálgatva betértünk egy kötelezően kihagyhatatlan délutáni teára (Cream tea). Nagyon különleges volt , mert érezhettük a tradíció mögötti évszázadokat, miközben a tökéletes arányban tejjel felöntött igazi angol teánkat szürcsölgettük. Ahogy a szokás megkívánta ettünk mellé szendvicset, és az elmaradhatatlan Scone nevezetű tejszínes-lekváros különleges teasüteményt is. (Komoly vita alakult ki, hogy a jam vagy a cream menjen előbb a süteményre).

Este a csodálatos winchesteri katedrálisban meghallgattuk az esti áhítaton (Evensong) éneklő amerikai kórust, akik Virginiából érkeztek a winchesteri katedrális kórusának meghívására. Programunkat egy búcsúvacsora követte, ahol azt is megbeszéltük, milyen feladataink lesznek a főiskolánkon tartandó áprilisi projekt-héten.

A magyar csoport tagjai sok hasznos tudással, tapasztalattal tértek haza Winchesterből, a nagymúltú történelmi városból, Anglia egykori királyi székhelyéről, ahol az angol fogadófél meleg vendégszeretetét élvezték.

Recommended Posts
Széchenyi