VIII. Kisgyermeknevelési Konferencia

 In Hírek

 

Idei Kisgyermeknevelési Konferenciánk a “Kultúrák kapcsolódásai” alcímet viselte, ugyanis a kisgyermekkori interkulturális nevelés lehetőségeivel foglalkoztunk. Jelentős téma, hiszen napjainkban talán egyre fontosabb a különböző kultúrák megismerése, együttműködése. Amikor a kultúrák közti párbeszédről beszélünk, akkor gondolhatunk a nemzetiségi oktatásra, a kétnyelvű kisgyermekkori nevelésre, a határon túli magyarok helyzetére, az inkluzív nevelésre, a roma integrációra, vagy akár a magyar mint idegennyelv tanítására is.

Kétnapos konferenciánkon az interkulturalitás különböző aspektusait jártuk körül a szó legtágabb értelmében a kisgyermekkori oktatás, nevelés kontextusában. Jeles hazai és külföldi előadóink biztos szakmai háttéren alapuló jó gyakorlatokat mutattak be bölcsődei, óvodai, kisiskolai környezetben, nemzetközi együttműködések keretei közt. A szekciófoglalkozások pedig interaktív formában dolgozták fel az interkulturális pedagógiai kérdések módszertanát és elvi kérdéseit.

 

A rendezvényt hétfőn dr. Szabó Tibor polgármester nyitotta meg Martonvásáron, majd dr. Gloviczki Zoltán rektor indító gondolatai után meg is kezdődött szakmai programunk.

Elsőként Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője ismertette konkrét példákon keresztül, hogy ők hogyan építik be az interkulturális nevelési módszereket a nyolcadik kerületi bölcsődék mindennapjaiba. Saját zenepedagógusuk van például, illetve minden intézményükben tartanak állatasszisztált foglalkozásokat is.

Utána Török Judit, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványának intézményfelelőse mutatta be azokat a kezdeményezéseket, amelyek a felzárkózó települések fejlődését, valamint az ott élők mindennapjainak megkönnyítését szolgálják.

A délelőtti előadások zárásaként George Dolesch, a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola alsó tagozatának igazgatója mesélt intézményük működéséről, majd két kollégája, Mészáros Tímea és Lindsay Page prezentálta részletesebben is, hogyan jelenik meg iskolájukban az interkulturalitás, és hogyan vezetnek végig egy-egy projektet a gyermekek érdeklődésére is építve.

A délután folyamán Horváth István zeneszerző, karnagy, főiskolánk oktatója A kis herceg „rádiómozi” előadást mutatta be az érdeklődőknek.

 

Kedden Vácon folytattuk a konferenciát. Prof. Dr. Tamáska Máté napindító szavai után Bajzáth Angéla, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának adjunktusa mutatta be nemzetközi kutatásuk tapasztalatait a koragyermekkori nevelésben történő interkulturális kompetenciafejlesztés témájában.

A következőkben Nima Sharmahd, a Koragyermekkori Innovációs Központ (Center for Innovation in the Early Years, Gent, Belgium) munkatársa az inkluzív megközelítés támogatásáról beszélt angol nyelven megtartott előadásában.

A szekciófoglalkozások két idősávban zajlottak, és igazán változatos témákat képviseltek. Az alábbi programok közül választhattak a konferencia-résztvevők:

– A szociálpedagógiai attitűd szerepe a kisgyermekkori nevelésben
– Mozgásos játékok kulturális sajátosságai
– Interkulturalitás és a pedagóguskompetenciák
– Azonosságok és különbözőségek a kisgyermeknevelés játékaiban
– Challenges of Intercultural Education in Early Childhood
– A kultúraközvetítés személyiségközpontú formái
– Ringató-módszer
– Az interkulturalitás személyiségfejlesztő hatása egy osztrák óvoda és egy bécsi reformpedagógiai iskola mintáján

 

Köszönjük Martonvásár önkormányzatának, valamint minden közreműködőnek, hogy idén már nyolcadik alkalommal rendezhettük meg ezt a fontos szakmai eseményt!

Találkozzunk jövőre is!

 

Fotó: Nagy Sándor

 

Az eseményről további képek Facebook oldalunkon tekinthetők meg.

Recent Posts
Széchenyi