Kis herceg – beszámoló

 In Hírek, Rendezvény-beszámoló

A Kölcsey Pedagógusakadémia

 

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai programmal járult hozzá a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség legnagyobb rendezvényéhez, a Kölcsey Pedagógusakadémiához. A program keretén belül Főiskolánk a helyszínre vitte a kis herceg produkciót, emellett saját kiadványait adományozta az ottani magyar ajkú iskolák részére. Több ezer óvodás és kisiskolás érintetté vált a közel 200 intézményben, ahová a magyar nyelvű könyvek eljutottak.

A kis herceg 2018. július 06-án látogatott el a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára. Horváth István zeneszerző, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola óraadó tanára által komponált zenés játékot az Otthon Teátrum társulat vitte színre Puskás Dániel rendezésében. Az előadás a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Kölcsey Nyári Pedagógus Akadémiájának záró akkordja volt. A Pedagógus Akadémia tíz „szekcióban”, szakterületen adott állami továbbképzésként elismert, magas színvonalú kurzusokat a kárpátaljai magyar nemzetiségű pedagógusoknak. A pedagógusok választhattak a magyar, mint idegen nyelv tanítását, az angol nyelv tanítását, zenepedagógusok és óvodai zenenevelők, a hátrányos helyzetű roma gyerekeket oktató pedagógusok munkáját segítő, valamint a matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem és földrajz szakos tanárok ismereteit gyarapító továbbképzések közül. Mind a tíz területen hatalmas érdeklődést tanúsítottak a magyarok lakta területeken dolgozó pedagógusok. A magyar iskolákban dolgozó szervező pedagógusok továbbképzése is fontos része volt a rendezvénynek.

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola hosszú évekre visszamenő gyümölcsöző kapcsolatot ápol a Kölcsey Nyári Pedagógus Akadémiával a rendezvények támogatásával: a magyar nyelvű oktatáshoz kapcsolódó kiadványok adományozása mára hagyománnyá vált. A Zenepedagógusok és óvodai zenenevelők továbbképzésében Horváth István zeneszerző minden évben részt vesz előadóként. Idén azonban Puskás Dániel színész-rendezővel közösen egy színházi előadással is meglepték a beregszászi közönséget. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola frissen felújított patinás épületében telt ház előtt vitte színpadra Saint Exupery felnőtteknek szóló meséjét az Otthon Teátrum társulata. A kis herceg szerepét játszó 13 éves, amatőrként fellépő Jakab Benedek színészi tehetsége és kristálytiszta szopránja az első pillanattól elbűvölte a közönséget, és a varázslatból az előadás után is maradt bőven a szívekben. Horváth István zenéje és dalai valóságos meditációvá emelték a mű eredetileg is elgondolkodtató mondanivalóját.

Természetesen szinte lehetetlen lenne név szerint megemlíteni mindazokat, akik munkájukkal, szakmai anyagi és szellemi támogatásukkal lehetővé tették ennek a nagyszerű élménynek a megvalósulását. Annyi azonban bizonyosan kijelenthető, hogy a ki pénteken este kilépett a beregszászi főiskola kapuján, egy csodálatos előadás élményével gazdagabban tért haza.

 

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával!

Recent Posts
Széchenyi