III. NEMZETKÖZI KISGYERMEK-NEVELÉSI KONFERENCIA A BRUNSZVIK TERÉZ SZAKMAI NAPOK KERETÉBEN

 In Hírek, Konferencia-beszamoló

Martonvásár Önkormányzatával együttműködve, idén is megrendezésre került Főiskolánk szervezésében a két napos Kisgyermek-nevelési konferencia – Martonvásáron és Vácott.

Főiskolánk és Martonvásár Önkormányzata együttműködési megállapodásának értelmében 2014-óta minden évben sor kerül tavasszal a Brunszvik Teréz Szakmai Napok keretében az azóta nemzetközivé vált konferenciára. A konferencia nem titkolt célja, szakmai fórumot teremteni a kisgyermeknevelés aktuális kérdéseinek megvitatásához, a társadalmi dilemmák megfogalmazásához, a gyakorlati nevelőmunka sikereinek bemutatásához, a szakmai dialógus ösztönzéséhez és kiterjesztéséhez.

Az idén március 25-26-ára szervezett rendezvény fő témája A digitális világ hatása a gyermekekre volt. A konferencia helyszíne ez évben is a Brunszvik Teréz szellemi örökségét ápoló Martonvásár és Vácott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola volt.

Martonvásáron az első nap három plenáris előadás zajlott.

A konferenciát Dr. Szabó Tibor Martonvásár polgármestere, valamint Libor Józsefné dr. rektor asszony nyitotta meg.

A plenáris előadások keretében szó volt a digitális világ idegrendszerre gyakorolt hatásáról Dr. Pécsi Rita előadásában, melyet Dr. Gyarmathy Éva Stabilitás a mobilitásban című előadása követett – mindketten főiskolánk oktatói.

Harmadik plenáris előadóként Gogola István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, a digitális világ lehetőségeiről és csapdáiról beszélt.

A plenáris előadások után lehetőség nyílt megtekinteni az Óvodamúzeumot, a Beethoven múzeumot, s a frissen felavatott Agroverzum interaktív látogatóközpontot, melyet nagy érdeklődés övezett. A jó időben sokan tekintették meg az MTA-ATP Parkot is.

A második napon Vácott kerültek megrendezésre a szekcióülések, melyeket két plenáris előadás előzött meg.

Libor Józsefné dr. rektor asszony és dr. Beer Miklós püspök atya megnyitója után került sor dr. Racsko Réka adjunktus (Eszterházy Károly Egyetem): Digitális átállás: kultúraváltás a pedagógusnak, természetes környezet a tanulónak előadásra.

Ezt követően Csapó Tamás közoktatási vezető, mentorpedagógus tartotta meg előadását Digitális frontvonalak az iskolában címmel.

A két plenáris előadással párhuzamosan zajlottak az idegen nyelvi szekciók, ahol angol és német nyelven folytak az előadások, amelyen nemzetközi vendégeink is részt vettek.

The Use of Visuals in Education in the Digital Age

Szekcióvezető: dr. Streitmann Ágnes PhD főiskolai tanár, tanszékvezető (AVKF)

Vom Konsumenten zum Produzenten: viel mehr, als Smartphones fürKinder

Szekcióvezető: dr. Gombocz Eszter PhD egyetemi docens (AVKF)

Ebéd után öt szekcióban folytatódtak az előadások:

  1. A kisgyermekek fejlődésének szülői és nevelői támogatási lehetőségei a digitális világban, Szekcióvezető: Csapóné dr. Ferenczi Szilvia főiskolai docens (AVKF)
  2. Családbarát informatika, Szekcióvezető: Kenderessy Tibor főiskolai tanársegéd (AVKF)
  3. Digitális tartalom megjelenése a művészeti oktatásban, Szekcióvezető: Heverdle Péterné dr. Köncse Krisztina PhD főiskolai tanár, tanszékvezető (AVKF)
  4. Élményközpontúság és digitális világ az óvodában, Szekcióvezető: dr. Zóka Katalin PhD főiskolai tanár, tanulmányi rektorhelyettes (AVKF)
  5. Élmények és pedagógia a 21. század óvodájában, Szekcióvezető: dr. Baksa Brigitta PhD főiskolai tanár (AVK)

Az előadásokat kulturális programok színesítették.

Az előadások absztraktjai és egyes tanulmányok elektronikus konferenciakötet formájában elérhetők az MTA Repozitóriumában.

 

Szeretettel várjuk a résztvevőket jövőre is!

Recommended Posts
Széchenyi