„Egészen szép vagy, Mária” kutató és alkotó pályázat általános iskolásoknak

 In Hírek

„Egészen szép vagy, Mária”

– Mária-ünnepek az esztendőben, Boldogasszony a magyar népi vallásosságban –
Háromfordulós kutató és alkotó pályázat általános iskolásoknak

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola háromfordulós pályázatot hirdet az általános iskolák 5-8. évfolyamos diákjai számára. A fordulók a négy évszakhoz kötődő hét általánosan ismert Boldogasszony ünnep tartalmát és a népi vallásosságban megjelenő szokásait érintik. A pályázat témája kapcsolódik a hon- és népismeret tantárgy Örökségünk, hagyományaink, nagyjaink témakörben is megjelenő szellemi kulturális örökséghez, melynek Magyarországon része a Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya is.

Minden fordulóban két Boldogasszony ünnep megismerése és a megadott szempontok szerinti bemutatása szerepel. Az ajánlott irodalom alapján, illetve önálló kutatómunka nyomán kell bemutatni a Mária-ünnepekhez kapcsolódó búcsújáróhelyeket, az ünnepekhez kapcsolódó népszokásokat 10-12 diából álló prezentáció elkészítésével, melyet e-mail mellékletként küldhetnek el a főiskola címére (oroksegunk@avkf.hu).

Háromfős csoportok jelentkezését várjuk. A mindhárom fordulóban egyaránt jól teljesítő csapatokat személyes részvételű döntőre hívjuk 2023. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján. Erre az alkalomra a számukra legkedvesebb Mária-ünnep Boldogasszonyáról egy szabadon választott technikával készült alkotást kell magukkal hozniuk az ünnepre jellemző jelképek megjelenítésével. Ezekből a művekből kiállítást rendezünk a döntő napján, amikor a csapatok számot adhatnak a Boldogasszony ünnepekről szerzett tudásukról is.

Jelentkezési határidő: 2022. október 21.
A jelentkezési lap INNEN tölthető le, majd kitöltve az oroksegunk@avkf.hu címre küldhető be.

Az első forduló feladatának kiküldése: 2022. október 25.
Visszaküldési határidő: 2022. november 20.

A második forduló feladatának kiküldése: 2022. november 25.
Visszaküldési határidő: 2022. december 20.

A harmadik forduló feladatának kiküldése: 2023. január 10.
Visszaküldési határidő: 2023. február 5.

Értesítés a döntőbe történő bejutásról: 2023. február 10.
Döntő időpontja: 2023. március 25.

Szeretettel várjuk jelentkezésüket!

Recent Posts
Széchenyi