Szakmai műhely a Kincskereső Iskoláról

 In Hírek

 

Március 31-én tartottuk az Alternatív Pedagógiák Módszertani Központ második tavaszi rendezvényét.

A témánk ezúttal a Kincskereső Iskola bemutatkozása volt. Azért választottuk őket, mert történelmi jelentőségű kezdeményezésként már az 1970-es évektől alternatívát állítottak a hagyományos iskolafelfogásnak, s a kezdetektől állami fenntartású intézmény keretei közt valósítják meg a személyközpontú pedagógiát. Az iskolát Winkler Márta alapította, és ma is az ő értékrendszere alapján működik. Legnagyobb megtiszteltetés volt számunkra, hogy személyesen ellátogatott erre a rendezvényre.

A plenáris előadásokon az iskolaigazgató, egy tanító és egyben szülő, valamint egy volt diák és most már ott tanító szemszögéből ismerhettük meg az alapelveket és a hétköznapi működést. Ezután a hagyományoknak megfelelően négyféle műhelyfoglalkozás közül választhatta ki mindenki, hogy melyik kettőn szeretne részt venni. A foglalkozások mindegyike gyakorlatorientált volt. Együtt éneklés, együtt számolás, matematikai feladatok megoldása, szövegértési kompetenciák fejlesztése és a gyerekmegismerés módszereinek bemutatása voltak a témáink. A résztvevők – közel 70 fő – lelkesen voltak jelen ezen a szakmai napon, és többen megfogalmazták, hogy nagyon szeretnek hozzánk jönni, mert sok szakmai segítséget kapnak, és igazi felüdülést jelentenek számukra a nálunk alkalmazott gyakorlatias módszerek.

Köszönjük a Kincskereső Iskola munkatársainak a lelkes előkészítést és megvalósítást, valamint a Főiskola vezetésének és tanszékünknek a támogatását! Külön köszönet a Főiskola budapesti campusa vezetőjének és minden munkatársának a szervezési segítségért!

 

Czike Bernadett, szakmai vezető
Tallér Júlia, munkatárs
Alternatív Pedagógiák Módszertani Központ

 

Fotó: Nagy Sándor

Recent Posts
Széchenyi