Angol meseprojekt-foglalkozás (Winchester Tale Project) a Karolina Katolikus Általános Iskolában

 In Hírek

Az angol meseprojektben (Winchester Tale Project) résztvevő hallgatóink projekt-foglalkozást tartottak a váci Karolina Katolikus Általános Iskolában november 29-én. A hallgatók két szabadon választható kurzus keretein belül készültek fel a foglalkozásra: A Storytelling Course című angol nyelvű kurzust Bethlenfalvyné dr. Streitmann Ágnes tanárnő vezeti, a Művészeti kurzust Székely Andrea tanárnő. A 2016 szeptemberétől főiskolánkon működő tehetséggondozó műhely témája a 2018-19-es tanévben: „Te is lehetsz hős” – Hősök és hősnők a különböző kultúrák népmese-hagyományaiban. A Karolina Katolikus Általános Iskola tanulóival hallgatóink a Sebastian the Dragon Slayer (Sárkányölő Sebestyén) című népmesét ismertették meg, amit majd a tavaszi félévben, a winchesteri projekthéten, az angol Saint Lawrence Primary School tanulóinak mesélnek majd el.

A hallgatók a meséhez kapcsolódó szókincset vizuális eszközök (képek, bábok) és non-verbális kommunikáció (mimika, gesztusnyelv) segítségével vezették be. Ezután következett a történet elmesélése a papírszínház (Kamishibai theatre) történetmesélési módszer alkalmazásával. Az új szavak gyakorlása, a cselekmény megértésének ellenőrzése játékos feladatok formájában, csoportmunkában történt. Példák: A három tanulói csoport a hallgatók vezetésével képek által illusztrált jelenetekhez csoportosítottak angol szavakat, kifejezéseket, valamint a mese szereplőihez tartózó, szintén képek formájában megjelenő attribútumokat keresték meg, és ezekhez párosítottak szavakat, kifejezéseket.

Ezután a hallgatók a saját maguk által készített mesetérképek alapján újra elmondták a mesét a csoportjaiknak, majd segítettek a gyerekeknek elkészíteni saját mesetérképüket, elősegítve a cselekmény szerkezetének jobb megértését, a jelenetek sorrendiségének memorizálását.

A Karolina Katolikus Általános Iskola tanulói a tavaszi félévben, a főiskolára látogató angol winchesteri hallgatók számára, Molnárné Göncz Borbála tanárnő vezetésével adják elő angol nyelven a mese dramatizált változatát.

Recent Posts
Széchenyi