Természetközeli programok

 In Hírek, Rendezvény-beszámoló

Az elmúlt időszakban Matematikai, Természettudományi és Informatikai Tanszékünk munkatársai és hallgatói Megyeriné dr. Runyó Anna főiskolai tanár, tanszékvezető irányításával több eseményen is képviselték főiskolánkat.

 

Látogatás a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány Kismagos erdei iskolájába

A Környezettudatos nevelés kurzus keretében az óvodapedagógus és tanító szakos levelező tagozatos hallgatók Kismaroson jártak a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány Kismagos Erdei Oktatóközpont erdei iskolájában.

A foglalkozás elején dr. Neumayer Éva bemutatta a Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központ működését, ismertette főbb jellemzőit. Érdekességként felmerült a név eredete is: a Magos-fa a Börzsöny második legmagasabb hegycsúcsa.

Az alapítvány küldetése, hogy a Börzsöny és a Dunakanyar térségében az ökoturizmus fejlesztésén keresztül hozzájáruljon a helyi értékek megőrzéséhez, a települések és a helyi társadalom megújulásához, valamint a környezeti nevelés eszközeivel bemutassa egy fenntarthatóbb életmód lehetőségeit a helyi lakosoknak és az idelátogatóknak. A környezeti nevelésen belül szerveznek többek közt Erdei Iskola programot, pedagógus-továbbképzéseket, műhelymunkákat, valamint táborokat.

A benti bemutatóval záruló részt a közeli erdőben tartott, tapasztalatszerzésre épülő, élményekkel teli program követte.

Néhány visszajelzés hallgatóink tollából:

„Nekem nagyon tetszett, mikor arról volt szó, hogy kicsik és nagyik foglalkozást tartanak, gyermekek és idősek ülnek le egy asztalhoz csoportba, és a feladatokat különböző látásmódokban, megélt élményeken keresztül beszélik, oldják meg.”

„Nagy élmény volt, mikor kimentünk a természetbe. A feladatok nagyon játékosak voltak, de emellett fontos megemlíteni, hogy a tudást is elmélyítik.”

„Tetszett a növényfelismerés, amikor tükörrel az orrunkon, kézen fogva sétáltunk és figyeltük a természet csodáit. Ilyen magamtól soha nem jutott volna eszembe, pedig eközben a lelkem teljesen átjárta a nyugalom.”

„Nagyon sok hasznos módszertani tanácsot jegyeztem fel az előadás közben. Tetszett, hogy minden korosztály számára kész programtervekkel rendelkeznek és nagy hangsúlyt fektetnek az élményszerűségre.”

„Az a játék is nagyon ötletes volt, mikor párokba álltunk, átöleltük a fát, és fel kellett ismerni, számomra ez jó ötletet adott, a tanítás folyamán alkalmazni fogom ezeket a játékos feladatokat.“

“Nagyon jól éreztem magam, nagyon szeretek kirándulni, de a Magosfa látogatása során arra is rájöttem, hogy másképpen is figyelni kell a természet fantasztikus csodáira. Köszönöm szépen a gyönyörű élményt, sokat tanultunk ismét!”

“Olyan jól éreztem magam, hogy két nap múlva visszamentem a családommal, kirándultunk egyet, ahol meg is tudtam mutatni a gyerekeimnek az itt szerzett tapasztalatot, tudást!”

Fotó: Megyeriné dr. Runyó Anna

 

Földi javak asztalunkon – Családi nap és vásár a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben

Október elején lezajlott az idén már két napon át tartó Földi javak asztalunkon családi nap és vásár, melyen főiskolánk már évek óta részt vesz, gyerekeknek szóló programokat kínálva.

Szombaton Megyeriné dr. Runyó Anna főiskolai oktató, tanszékvezető irányításával másodéves óvodapedagógus hallgatók izgalmas feladatokkal várták a gyerekeket a “Játékos természetismeret” standnál. A hallgatók saját készítésű eszközöket hoztak magukkal, és ezeket felhasználva különböző fejlesztő tevékenységekkel készültek az eltérő életkorú és képességű gyermekek számára, így volt például memóriafeladvány, ahol természetesen ismert és kevésbé ismert növények és állatok képeit kellett összepárosítani, diók és gesztenyék megadott minta szerint helyes sorrendben történő kirakása, illetve (papír)almák szín szerinti szétválasztása. Természetesen a végén mindenki jutalomban részesült: egy-egy matricát, illetve gesztenyét választhattak a gyerekek.

Vasárnap az érdeklődők fákkal kapcsolatos sétán vehettek részt. A “Barátkozás a fákkal” program dr. Balog Ágnes vezetésével, az elsőéves nappali és levelező tagozatos mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszakos hallgatók segítségével, számos felnőtt és gyermek résztvevővel zajlott, akik megismerhették többek között a fák terméseit, megszemlélhették, megmérhették,  megtapinthatták a fákat. Legnagyobb sikere a fonendoszkópos fahallgatásnak volt. A séta végén néhány egyéni szakmai kérdésre is választ kaptak.

Hallgatóink visszajelzése az ott töltött idő kapcsán:

“Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a különleges napon, és a gyerekek kitartását és elszántságát látva csak még jobban megerősítettek abban, hogy ők azok, akikkel minden nap foglalkozni szeretnék, és remélem, legközelebb már egy óvodai kirándulás keretén belül látogathatok el ebbe a mesevilágba.”

“Nagyon jó volt látni a gyerekeken, mennyire élvezték a játékot, és hogy ilyen csodálatos helyen és időben tölthetnek egy kis időt családjukkal.”

“Jutott idő a botanikus kert bejárására is, ami teljesen elvarázsolt a hangulatával és gazdag növényvilágával, illetve egy nagyon érdekes és gyönyörű fotókiállítást is megtekinthettünk.”

“Nagyon szép napot töltöttünk el egy csodás környezetben.”

“Nagyon élveztem ezt a napot, hiszen egy gyönyörű környezetben játszhattunk a gyerekekkel az általunk elkészített egyszerű kis játékokkal, amiket a szülők és a gyerekek is nagyon tudtak értékelni.”

Ezúton is köszönjük részt vevő hallgatóink segítségét!

Fotó: dr. Balog Ágnes, Megyeriné dr. Runyó Anna, Tóth Emese Flóra

Recent Posts
Széchenyi