Tanulmányi kirándulás: „Egy plébános egy napja”

 In Hírek

 

Jancsovics Gréta és Darányi Zsuzsanna, szociálpedagógia szakos hallgatók beszámolója

2023. május 18-án reggel kisbusszal indultunk Nagykátára, szociálpedagógia és katekéta-lelkipásztori munkatárs szakos hallgatók. A program az „Egy plébános egy napja” címet viselte: végigkövettük dr. Lengyel Zsolt atya egy napját, aki a nagykátai templomban is szolgál.

9 óra körül indultunk el Vácról, majd 10:30-kor érkeztünk meg Nagykátára, ahol találkoztunk az atyával. Köszöntött minket, és megköszönte, hogy részese lehet ennek a programnak. Bevezetett minket a plébániára, majd a sekrestyébe, ahol röviden elmondta, hogy mennyi feladatot kell nap mint nap elvégezniük. A templomba beérve elcsodálkoztunk, hogy milyen gyönyörű és felszerelt. Zsolt atya számos információt osztott meg velünk a templomról, bepillantást adott arról, hogy milyen gyakran szolgál ott, hogyan zajlik egy mise, és hányan szoktak az alkalmakon részt venni. Nagy örömünkre szolgált azt hallani, hogy 84 elsőáldozójuk van.

Következő helyszínünk a plébánia volt, ahol bármit kérdezhettünk az atyától. Meglepően nyíltan válaszolt minden kérdésünkre, így közelebb érezhettük magunkat egy egyházi személyhez. Sokat mesélt arról, hogy milyen szociális munkákat végez, és rengeteg információt kaptunk magánéletéből is.

Ezután elindultunk a közeli katolikus általános iskolába. Itt egy hittanórán vettünk részt, és tanáraink röviden bemutatták főiskolánkat is. Szerintünk a diákokra ez nagy hatással lehetett, hiszen mi is egy katolikus iskolát képviselünk.

Következő utunk egy másik, nem messze lévő kisvárosba, Szentlőrinckátára vezetett, ahol az atya szintén szolgál. Bepillantást nyerhettünk abba, hogy a kisebb városok, települések templomai is igazán rendben tartottak és jól felszereltek, és röviden itt is meghallgathattuk a templom történetét és a vele kapcsolatos érdekességeket.

A napot egy közös ebéddel zártuk, ahol mindenki megoszthatta egymással, hogy mi volt számára a legérdekesebb és ki hogyan vélekedik az elhangzottakról. Nagyon feltöltő és jó hangulatú programot tudhatunk a hátunk mögött, aminek következtében teljes belátást nyerhettünk egy pap életébe.

Hálás köszönet a zökkenőmentes szervezésért dr. Báder Iván tanár úrnak, és dr. Csürkéné dr. Mándi Nikoletta tanszékvezetőnek!

 

Fotó: Dr. Csürkéné dr. Mándi Nikoletta

Recent Posts
Széchenyi