Orvos lettem Afrikában – beszámoló

 In Hírek, Rendezvény-beszámoló

Október 9-én 15 órától tartott Főiskolánkon előadást Dr. Tshava Tona Guellord fiatal kongói orvos, aki hiteles és megnyerő személyiségével végig fenntartotta a Szent Cecília teremben összegyűlt hallgatóság – hallgatók, oktatók, munkatársak, külsős vendégek – figyelmét.

Libor Józsefné dr. rektor asszony köszöntője után Dr. Tshava elsőként a kongói oktatási rendszert mutatta be, felvázolva annak történetét, kezdetektől napjainkig, illetve beszélt az iskolarendszer felépítéséről, a képzési szintekről az óvodai neveléstől kezdve egészen a felsőoktatásig.

A Kongói Demokratikus Köztársaság földrajzi és demográfiai helyzetének szemléltetése, valamint néhány aktuális statisztikai adat ismertetése által a résztvevők képet kaphattak arról, hogy milyen nehézségekkel küzdenek a kongóiak a közoktatás terén. Álljon itt szemléltetésképpen néhány adat:

  • A 60-as években a kongói állam még 26-30%-át fedezte a közoktatás költségeinek, ma az állami budzséből mindössze 2%-ot fordítanak oktatási célokra.
  • Az oktatásban dolgozók fele nincs megfizetve: 42%-uk az alapfokú oktatásban, 87%-uk az óvodai nevelésben.
  • 10-ből 3 gyerek nem járja ki az általános iskolai képzést. 30%-uk az első év után otthagyja az iskolát.
  • A helyi összecsapások, konfliktusok döntő mértékben befolyásolják, hogy egy gyermek befejezi-e az alapfokú iskolát. A vidéken lakó 6-11 évesek 65%-a problémákkal küzd. Nagy részük humanitárius támogatásban részesül, hogy iskolába járhasson.

Mindezek után Dr. Tshava személyes történetéről beszélt, a születése körüli problémákról, édesanyja korai elvesztéséről, tanulási nehézségeiről, édesapja haláláról. Mindezek ellenére mégis az erősödött meg a hallgatókban, hogy Tshava sorsát gondviselésszerűen Isten úgy vezette, hogy gyermekkori álma megvalósulhatott, támogatókra talált, hogy végül orvos lehessen. Több mint 7 év egyetemi tanulás után, gyereksebész lett, és most hazánkban szerez gyakorlatot.

Másik álma, hogy Kongó fővárosában, Kinshasában felépülhessen egy klinika, ahol a legszegényebbek részesülhetnek orvosi ellátásban. Ezt a nagyszabású projektet felkarolta az Afrikáért Alapítvány, akik a támogatók összegyűjtésében segítenek Dr. Tshavanak. A 75 millió forintból jelenleg már több mint 29 millió forint összegyűlt erre a célra.

Bővebben itt lehet tájékozódni a programról:

https://afrikaert.hu/osszefogas-egy-klinika-epiteseert.html

 

Az előadás végén, a felmerült kérdések megválaszolása után Dr. Tshava megköszönte a magyaroknak mindazt a segítséget, amit az Alapítványon, és a magyarországi támogatókon keresztül kapott, valamint kifejezte örömét, hogy mindezeket a Főiskola hallgatóságának is elmondhatta.

Az előadás franciául hangzott el, melyet munkatársunk, Gurbai Dóra tolmácsolt.

Recent Posts
Széchenyi