Népművészet a nevelésben és az oktatásban – beszámoló

 In Hírek, Rendezvény-beszámoló

Harmadik alkalommal rendezte meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával „A népművészet fejlesztő hatása a nevelésben, és az oktatásban” szakmai napot.

2018. október 4-én 65 pedagógust – óvodapedagógusokat, tanítókat, tanárokat – fogadtunk a főiskola budapesti campusában, hogy elméleti és élményközpontú megközelítésben mutassuk be számukra, hogyan lehet élni a mindennapi gyakorlatban a népművészet fejlesztő hatásával.

A regisztrációt és a köszöntést követően az auditóriumban Enyedi Ágnes népzenekutató előadását hallgathatták meg a résztvevők. Megismerkedhettek a népdalénekes egyéniségek dalkincsével és ízelítőt kaptak egy erdélyi énekes repertoárjából az előadó különlegesen szép tolmácsolásában.

Ezt követően Dr. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató a népművészet jelenlétét tárta fel a hallgatóság előtt a lakodalmi szokások minden mozzanatában a „Kocsira ládám, hegyibe párnám” című előadásában.

A műhelyek szervezéséhez hímzésmotívumokat használtunk, és öt csoportban, öt helyszínen vehettek részt a pedagógusok a népművészet fejlesztő hatását bemutató gyakorlati tevékenységekben.

Dr. Karácsony-Molnár Erika az életfordulós szokások gazdag világáról, és a gyermeklakodalmas oktatásban megvalósítható élményszerű közvetítéséről szólt.

Petneházy Kata a népi gyermekjátékok tanítását, a játékfűzés módszertanát mutatta be a gyakorlatban.

Babinecz Sándortól eszközös néptáncokat tanulhattak a résztvevők.

Szabó Péter nádjátékok, nádból készíthető hangszerek készítésének különféle technikáiba vezette be az érdeklődőket.

Baksa Brigitta a népviselethez tartozó gyöngygallérok táji változatait mutatta be, és segített elkészíteni egy egyszerű egysoros-hurkos gyöngysort a műhely résztvevőinek.

Minden résztvevőt ízletes ebéddel tudtunk megvendégelni a pályázati támogatás segítségével.

A szakmai napot az auditóriumban zártuk, ahol tájékoztattuk a pedagógus kollégákat az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakirányú továbbképzéseiről, amelyek segítséget nyújtanak a népi kultúra nevelésben, oktatásban történő hasznosításához.

Az előadást követő reflektív értékelés során, és az elégedettségi kérdőíveken a résztvevők nagyon pozitívan nyilatkoztak a rendezvényről.

Álljon itt néhány gondolat a pedagógusok által megfogalmazott véleményekből:

„Köszönjük a kedves fogadtatást. Izgalmas és tartalmas volt a nap.”

„Sok területbe belekóstolhattunk, ami nagyon hasznos volt. Örülnék, ha lenne ilyen 30 vagy 60 órás képzés is. Az életfordulós szokások program volt a gyenge pontja a napnak. Köszönök mindent!”

„Kiváló előadók, tanárok, intézmény. Köszönöm!”

„Sokszínű, érdekes és tartalma napot zártunk. Sok gyakorlatban jól hasznosítható ötlettel gazdagodva távoztam. Őszintén köszönöm!”

„Kitűnő szervezésű továbbképzés volt a legjelesebb előadókkal. Teljesen feltöltődtem. Örömmel viszem haza az itt tanultakat.”

„Legalább egy hetes változatban is jó lenne részt venni egy ilyen továbbképzésen.”

Recent Posts
Széchenyi