“Menekültek, árvaházak, újjászületés” nemzetközi konferencia az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közös szervezésében

 In Hírek

 

“Menekültek, árvaházak, újjászületés” címmel kétnapos örmény tematikájú nemzetközi konferenciát rendeztünk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszékével közösen 2022. május 31 – június 1. között.

A konferencia első napján a terület magyar és nemzetközi szakértőinek előadásait hallgathattuk meg, körüljárva az örménység újjászületését és általános helyzetét különböző megközelítések mentén. Szó esett emellett a gyermek menekültek helyzetéről a XX. század során, dedikált előadásokban kiemelve két konkrét példát is – a vészkorszak és a görög polgárháború árváit. Az előadók sorát gazdagították: dr. Edgar Hovhannisyan, dr. Lee Beaudoen, dr. Karen Jallatyan, dr. Kovács Bálint, Fr. Vartan Kirakos, dr. Trencsényi László, dr. Gombocz Eszter, dr. Szidiropulosz Archimédesz, valamint Hosszu Erzsébet. A második nap a kulturális programok jegyében telt, a váci püspöki palotába, valamint az Egyházmegyei Könyvtárba látogathattak el a vendégek, ahol számos érdekességgel találkoztak. Megismerkedhettek például az egyházmegye tulajdonában lévő hét, XIX. századból származó örmény betűkkel írt kötettel is.

Köszönjük mindenkinek, aki jelenlétével gazdagította a konferenciát! Bízunk benne, hogy mindannyiuk számára értéket, élményeket és szakmai útravalót nyújtott ez a két nap!

Az eseményről további képek megtekinthetők Facebook oldalunkon.

 

Fotó: Nagy Sándor

Recent Posts
Széchenyi