Kiállításmegnyitókkal színesített évindítás

 In Hírek, Rendezvény-beszámoló

2021. szeptember 6-án, hétfőn megtartottuk ünnepélyes tanévnyitónkat.

Veni Sancte szentmisénket Moys Gábor atya és dr. Lovassy Attila atya celebrálta, majd dr. Gloviczki Zoltán rektor köszöntötte a hallgatókat, oktatókat és minden főiskolai munkatársat az új tanévben. Mivel a tavalyi tanév végén a pandémia miatt nem volt lehetőségünk évzáró ünnepséget tartani, most adtuk át a főiskolai elismeréseket. Gyémánt oklevélben részesült Varga Imre diplomaszerzésének 60. évfordulója alkalmából, Migazzi-díjat kapott dr. Karácsony-Molnár Erika és dr. Gasparics Gyula, Váci Katolikus Felsőoktatásért Díjban részesült dr. Both Mária Gabriella, László Iringó, dr. Lovassy Attila, Hodossy Vivien és Cap Júlia, továbbá Rektori Dicsérő Oklevelet vehetett át Bolyki Jázmin, Csicsmann Lilla Gabriella, valamint Varga Bernadett Anna. Rendezvényünk zárásaként az elsőéves hallgatók letették esküjüket, amellyel ünnepélyes keretek között csatlakoztak a főiskola közösségéhez.

A tanévnyitó ünnepség mellett két kiállítás megnyitója is színesítette idei évkezdésünket.

A Biblia növényei című kiállítás a Bibliában megjelenő szimbolikus jelentéssel bíró növények történetét és jelentőségét mutatja be bibliai idézetek, illetve a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény műkincseinek segítségével. A műkincseket ábrázoló fotókat Fráter Erzsébet, Csorba F. László és Nagy Sándor készítette, az akvarellek Csapody Vera alkotásai, a kiállítás szövegét pedig dr. Both Mária Gabriella, az AVKF oktatója és Fráter Erzsébet írta.

A megnyitón köszöntőt mondott dr. Both Mária Gabriella, a kiállítás megálmodója, szakmai szempontból Fráter Erzsébet biológus, a Nemzeti Botanikus Kert Növényrendszertani gyűjteményének vezetője ismertette a kiállítás anyagát, végül pedig dr. Csapodi Pál mutatta be Csapody Vera botanikus és növényrajzoló örökségét. A megnyitót az Aranyalma Páros – a témához kapcsolódó dalokból összeállított – műsora színesítette.

A kiállítás szeptember végéig az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci központi épületében tekinthető meg, később pedig vándorkiállításként a környék iskoláiban lesz látogatható.

Szeptember 7-én a XV. Ars Sacra Fesztivál keretein belül rendezett Szakrális terek a Váci Egyházmegyében című kiállítást nyitottuk meg, amely a Forte Fotóklub Vác tagjainak felvételein keresztül mutatja be a Váci Egyházmegye templomait.

Megnyitó beszédet mondott dr. Gloviczki Zoltán rektor, majd a kiállítás anyagát a kiállítás kurátora Cservenák Péter, a fotóklub vezetője és a Váci Városvédők és Városszépítők Egyesületének elnöke mutatta be.

A kiállítás október 8-ig tekinthető meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci központi épületében, minden hétköznap 9:00 és 17:00 óra között.

Örömmel tölt el bennünket, hogy kultúrával gazdagon indíthattuk a 2021/2022-es tanévünket, és bízunk benne, hogy egész évben biztosíthatunk majd értékes programokat hallgatóink és a hozzánk látogató érdeklődők számára.

Jó tanulást, tartalmas tanévet kívánunk mindenkinek!

 

Fotó: Nagy Sándor

Recent Posts
Széchenyi