III. Organikus Pedagógia Szakmai Találkozó

 In Hírek

 

“A szív bőségéből szól a száj” mottóval 2024. április 20-án rendezte meg az Organikus Pedagógiai Egyesület és Módszertani Központ ezévi második szakmai találkozóját a pécsi Ciszterci Nevelési Központban. A 350 fős regisztrált hallgatóság az ország minden részéből érkezett, az online adásra pedig még 150 fő jelentkezett be. Az eseményen a Ciszterci Nevelési Központ az Organikus Pedagógia Egyesület partnerintézményévé vált.

Az intézmény igazgatója, Helstáb Ákos a szakmai nap házigazdájaként saját élményekkel igazolta, hogy a pedagógiában a kapcsolatoknak, személyes kapcsolódásoknak van igazán a gyerekben és a pedagógusban is mély nyoma, sorsfordító ereje, ettől lesz a gyerek motivált, érdeklődő, folyamatosan épülő személyiség. Igazgatóként azt vallja, hogy a jó tantestületet is a személyes kapcsolatok teszik élővé, jó hangulatúvá, munkára ösztönzővé, korszerű, új dolgok befogadójává.

Felföldi László pécsi püspök, a rendezvény fővédnöke közvetlenségével, jó humorával, bölcsességével arról beszélt, hogy személyesség csak az emberek közötti kapcsolatban, kapcsolatért alakulhat ki, és ebben mindannyiunknak megvan a maga felelőssége. A jó kapcsolatok a személyesség élményével gazdagítják az embert.

Dr. Pécsi Rita főiskolai tanár, az OPE elnöke azt a kérdést fejtegette, hogy hogyan valósulhat meg személyes törődés intézményes keretek között. Elmondása szerint ezek nem egymást kizáró tényezők, keretekre, jogszabályokra, intézményekre szükség van, ezekben kell megtalálni a személyes kapcsolatokat. Ennek kihívásaira is kereste a választ.

Dr. Csáki Tibor atya, az OPE sprirituális elnöke azt a kérdést tette fel, hogy mit mond ma nekünk a Lélek. Ferenc pápa arra buzdít, hogy missziós és ökológiai megtérésre van szükségünk, Tibor atya saját élete tapasztalatából pedig azt állítja, hogy pedagógiai megtérésre is szükségünk van. Kötődés nélkül nem tudunk nevelni, ahogy II. János Pál mondta az új évezred kezdetén, közösségi lelkiségre van szükségünk.

Rubovszky Rita, a Ciszterci Iskolai Főhatóság főigazgatója arra kereste a választ, hogy “mi fán terem a mai gyerek?”. Megváltozott-e a nevelés célja és szükséglete az évezredek során? Régen a kardfogú tigristől kellett a gyermekeinket megvédeni, a mai világban többek közt a szellemi és a fizikai környezeti ártalmaktól. A nevelés célja tehát nem változott: olyan kompetenciákat kell tanítani, olyan környezetben kell őket felnevelni, amiben ma élünk. Ez a feladat, ez a kihívás.

Dr. Gloviczki Zoltán, főiskolánk rektora, egyben az OPE alelnöke „Döntés a személy mellett” című előadásában a mesterséges intelligencia és a személy közötti választás mai lehetősége közepette mindenképpen a személy mellett tette le a voksát.

Tari Annamária az információtechnológia és a személyesség viszonyát taglalta nagysikerű előadásában.

A konferencia előadásai összecsengtek, akár egy versben a rímek: a végkövetkeztetés, hogy az emberi kapcsolatoknál nincs fontosabb, tehát valóban akkor kerül minden a helyére, ha “a szív bőségéből szól a száj”.

 

Recent Posts
Széchenyi