Lezárult a Föld napjához kapcsolódó kreatív alkotói pályázatunk nevezési szakasza

 In Hírek

 

Április 22-én – a Föld napjához kapcsolódva – kreatív alkotói pályázatot hirdettünk meg Matematikai, Természettudományi és Informatikai Tanszékünk szakmai vezetésével, hiszen főiskolánk számára kiemelten fontos téma a fenntarthatóság kérdése, valamint a környezet- és teremtésvédelem a pedagógusképzés területén is.

A lehetőség öt korcsoport számára is nyitva állt: óvodások, alsó és felső tagozatos általános iskolások, középiskolások és felsőoktatásban tanulók is beküldhették kreatív alkotásaikat.

A nevezési szakasz során összesen 253 pályamunka érkezett be hozzánk 16 megyéből (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala) és Budapestről, továbbá Szerbiából és Szlovákiából.

A pályaművek elkészítése során a résztvevők szabadon választható eszközökkel dolgozhattak, csupán azt kértük, hogy törekedjenek a környezettudatosságra, a természetes vagy újrahasznosított anyagok használatára.

Többen készítettek néhány perces kisfilmet, amelyben felvázoltak egy számukra fontos problémát, és tanácsot adtak, milyen gyakorlati lépésekkel lehet jobban odafigyelni környezetünk védelmére. Számos óvodás és iskolás rajz vagy festmény formájában mutatta be a Földet, de több installáció érkezett be ötletesen átalakított hungarocell, tojástartó, WC-papír guriga, karton, krepp-papír, vattakorong, műanyag palack, vagy éppen virágszirmok alkalmazásával is. De olyan pályázó is akadt, aki verset írt a Föld helyzetéről.

Nem csak az alkotások kivitelezése, de a témái is széleskörűek voltak: a túlzott, pazarló vízfogyasztástól és műanyaghasználattól a méheken és élővilágon át a klíma- és időjárásváltozásig.

A zsűri az értékelés során figyelembe veszi, hogy az adott pályázó mennyire tartotta a téma kereteit, illetve, hogy környezetbarát technikával valósította-e meg a pályamunka kivitelezését. Korcsoportonként az első 3 helyezést díjazzuk, az eredményeket szeptemberben hirdetjük ki. A helyezést elért pályázók alkotásaiból, valamint további kiválasztott művekből kiállítást szervezünk.

 

Fotó: Gőgh Eszter

Recent Posts
Széchenyi