Dán vendégelőadó főiskolánkon

 In Hírek, Rendezvény-beszámoló

Szeptember 30-án Jacob Clausen (University College Copenhagen) vendégelőadó tartott előadást a dániai Social Education képzésről, különös tekintettel a kisgyermek-nevelésre.

A dániai pedagógusok mintegy 80%-a foglalkozik a 0-6 éves korosztállyal, amely így személyre szabott gondozást ill. fejlesztést biztosít.

Maga a pedagógus elnevezés elsősorban a 0-6 éves korosztállyal foglalkozó szakemberekre használatos Dániában, ahol a 3-5 éves gyerekek 97 %-a jár óvodába, ill. valamilyen közösségi intézménybe. Erős hangsúly esik a gyermek gondozására és jól-létére. A pedagógus feladata elsősorban a gyermek szocializációjának elősegítése. Nem ismeretanyagot ad át, hanem kulturális normákat közvetít. Az életre való felkészítés a következő nagyobb témakörök keretében zajlik: egyéni fejlődés – társas kapcsolatok – kommunikáció és nyelv – test- és mozgáskultúra – szabadtéri foglalkozás – ismerkedés a természettel – kultúra, esztétikum és közösség. Fontos alapelv a folyamatos foglalkoztatás amelyben nagy teret kap a spontán tevékenység, a gyermeki kezdeményezés. Az egymás iránti figyelmességet, a felelősségteljes alapállást hatékonyan fejleszti a nagyobb gyerekek bevonása a kisebbek ellátásába (öltöztetés, napos-feladatok stb.).

Dániában a három és féléves gyakorlatorientált Social Education BA képzés közös alapszakasza után háromféle specializáció lehetséges: 0-5 éves gyermekek nevelése, ellátása; 6-18 éves korú gyermekek / fiatalok számára szabadidő-szervezési ill. nevelési feladatok ellátása; szociál- és gyógypedagógia.

Jacob Clausen előadása remek lehetőséget biztosított hallgatóinknak és oktatóinknak a két ország vonatkozó képzéseinek összehasonlítására.

Recent Posts
Széchenyi