RRF-2.1.2-21-2022-00037

Korszerűsítjük épületeinket a Főiskola váci campusán

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának Schuszter Kostantin tér 1-5. szám alatt álló Központi épülete, valamint a Szent Miklós tér 14. szám alatt álló épülete a zöld átállás elősegítése érdekében komplex energetikai korszerűsítésen esett át.

A fejlesztés az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg. A védett épületek komplex energetikai korszerűsítésére szánt 501,74 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a főiskola a „Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése” címmel kiírt Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz felhívásra benyújtott RRF-2.1.2-21-2022-00037 azonosító számú pályázat útján nyerte, 100%-os támogatási intenzitással.

Sikeresen pályázta meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola az Európai Unió és Magyarország Kormánya által kiírt építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével váci campusának épületeit tehette korszerűbbé – energiafelhasználási szempontból is. A fejlesztésnek köszönhetően a pedagógusképző főiskola 1100 hallgatója, oktatói és további munkatársai a XXI. századi körülményeknek megfelelő, modern, a környezet számára is fenntarthatóbb épületekben dolgozhatnak és tanulhatnak 2024-től.

A projekt céljai:

  • minőségi és gyakorlatorientált oktatás biztosítása a hallgatók számára modern oktatási környezet kialakításával,
  • a képzések munkaerőpiaci értékének fokozása,
  • a hallgatók, oktatók, munkatársak esélyegyenlőségi helyzetének javítása,
  • a főiskola gazdasági hátterének és munkavállaló-megtartó képességének növelése,
  • az egyházmegyén belüli társadalmi összetartás megteremtése,
  • az éghajlatváltozás mérséklése és a fenntartható működés elősegítése a zöld gazdasági átmenethez – az energiafüggőség és -felhasználás csökkentésén, napenergia alapú villamos áram termelésén és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén keresztül.
 
Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a Váci Egyházmegye fenntartásában álló, közfeladatot ellátó, önálló jogi személy, mely a régió (elsősorban észak-kelet Pest megye, Nógrád megye) egyetlen felsőoktatási intézménye. A főiskola kiemelt feladata a pedagógus és szociálpedagógus képzés, amelyekkel a régió súlyos munkaerőpiaci igényeit próbálja javítani, emellett – közvetve – a társadalmi, gazdasági hátrányok ellensúlyozását is segíti.

A főiskola korábban nem csupán a felsőoktatás területén, de pedagógusképző intézményként sem érte el az alapvető infrastrukturális és szakmai feltételeket, amelyekre szükség volt a mai modern, digitális oktatáshoz. A főiskola fenntartója által biztosított műemléki és helyi védelem alatt álló, 240 és 135 éves épületek rendkívül rossz állapotban voltak, épületenergetikai szempontból sem voltak alkalmasak a munkavégzésre.

Ezen hiányosságok megoldására tűzte ki célul a főiskola váci campusán álló két épületének komplex energetikai korszerűsítését, a fenntarthatóság elősegítése érdekében. A projekt keretében mindkét védett épület jelentősen túlteljesítette a 2019/786 bizottsági ajánlásban meghatározott, a közvetlen és közvetett ÜHG-kibocsátást – az előzetes kibocsátásokhoz képest legalább 30%-kal történő csökkentését –, így a 026A klímakód teljesítése biztosított. Az 6949 m2-es Központi épület 240 éves, a felújítást követően a GG-ből DD kategóriába fog kerülni, míg az 1072m2-es, 135 éves Szent Miklós téri épület FF-ből CC kategóriába fog kerülni.
 
A beruházás befejezése 2023.12.31.
 
További információ:
Mudri Attila
projektmenedzser
+36-30 / 630-0127
Széchenyi