Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

VIII. Kisgyermeknevelési Konferencia (Brunszvik Teréz Szakmai Napok) – Kultúrák kapcsolódásai

2023-10-09 - 2023-10-10

Az interkulturális nevelés lehetőségei kisgyermekkorban

2023. október 9. MARTONVÁSÁR
2023. október 10. VÁC

 

Az emberiség mindig is kultúrák mátrixában élt, mégis mintha napjainkban egyre fontosabb volna a különböző kultúrák megismerése, együttműködése. Amikor a kultúrák közti párbeszédről beszélünk, akkor gondolhatunk a nemzetiségi oktatásra, a kétnyelvű kisgyermekkori nevelésre, a határon túli magyarok helyzetére, az inkluzív nevelésre, a roma integrációra, vagy akár a magyar mint idegennyelv tanítására is.

Michael Byram angol nyelvpedagógus, az interkulturális oktatás, nevelés szakembere négy szempontot fogalmaz meg, melyek megalapozhatják az interkulturális kompetenciákat: a kultúrákról való tudás, a megfelelő hozzáállás, a képességfejlesztés, valamint a tudatosság. A kiindulópont a saját kultúránk alapos megismerése, amely lehetővé teszi azt, hogy kapcsolódni tudjunk más kultúrákhoz, illetve, hogy felismerjük a különbözőségeinkben rejlő gazdagságot.

Hagyományos Kisgyermeknevelési Konferenciánkon idén az interkulturalitás különböző aspektusait szeretnénk körbejárni a szó legtágabb értelmében a kisgyermekkori oktatás, nevelés kontextusában. Jeles hazai és külföldi előadóink biztos szakmai háttéren alapuló jó gyakorlatokat mutatnak be bölcsődei, óvodai kisiskolai környezetben, nemzetközi együttműködések keretei közt. A kultúrák találkozásának egy sajátos művészi megjelenítése, Exupéry Kis Hercege sajátos feldolgozásban jelenik meg a programban. A második konferencia-nap váci szekciófoglalkozásai interaktív formában dolgozzák fel az interkulturális pedagógiai kérdések módszertanát és elvi kérdéseit.

 

RÉSZLETES PROGRAM

Előzetes regisztráció a konferenciára IDE KATTINTVA lehetséges.

A konferencián való részvétel pedagógusoknak továbbképzésként is beszámítható.
Kérjük, a regisztráció során jelezze, ha élne ezzel a lehetőséggel, és szeretne igazolást kérni részvételéről.

Részletek

Kezdés:
2023-10-09
Vége:
2023-10-10

Szervezők

AVKF
Martonvásár önkormányzata
Széchenyi