Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

Magyar katolikus jelenlét a világban kiállításmegnyitó

2021-11-18 @ 10:00

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából készített tablókiállítás azt mutatja be, mivel tudta gazdagítani a magyarság az egyetemes katolicizmust, miként kapcsolódik a magyarság a katolikus egyházi intézmények, illetve személyiségek révén a világ számos térségéhez és népéhez.

A kiállítás sorra veszi a magyar katolikus jelenlét különböző formáit: a zarándokok számára leginkább jelentős külföldi kegyhelyeket, különösen azokat, ahol „intézményesen” (pl. nemzeti kápolnával, emlékművel) is jelen vagyunk. Ismerteti a világszerte tisztelt magyar szenteket, illetve jelölteket, beleértve jelesebb ereklyéiket. Bemutatja a külhoni magyar katolikus közösségek fontosabb templomait, intézményeit. Tiszteleg azon személyiségek előtt, akik a hit jegyében vitték jó hírünket a világba misszionáriusként, lelkipásztorként, szakemberként.

A kiállítást Gyurcsík Iván nagykövet ötlete alapján Érszegi Márk Aurél vallásdiplomáciai főtanácsadó készítette, együttműködésben a KKM Bánffy Miklós Szakkönyvtár munkatársaival, Biczó Krisztina könyvtárvezetővel és Mánfainé Kóczán Ritával, az érintett külképviseletek munkatársainak javaslatai alapján és nagyrészt az általuk beszerzett illusztrációkkal, kiegészítve azokat néhány fontosabb hazai intézmény gyűjteményéből (Jezsuita Levéltár, Ferences Levéltár, Magyar Földrajzi Múzeum, Antall József Tudásközpont).

Az utazó kiállítás november 18-tól december végéig látogatható főiskolánkon.

A kiállításmegnyitó időpontja és helyszíne:
2021. november 18. (csütörtök) 10:00
2600 Vác, Schuszter Konstantin tér 1-5. II. János Pál terem előtere

A tárlatot dr. Gloviczki Zoltán, főiskolánk rektora nyitja meg. A kiállítást szakmai szempontból Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója, a kiállítás kurátora mutatja be. 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Részletek

Dátum:
2021-11-18
Időpont:
10:00

Szervező

AVKF

Helyszín

Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Konstantin tér 1-5.
Vác, 2600 Magyarország
+ Google Térkép
Széchenyi