A műhely vezetője: Dr. Mészáros László és Dr. Szarka Emese

2013. szeptember 10-én megalakult a Pedagógiatörténeti Műhely azzal a céllal, hogy felhívja a főiskola képzésben levő és már végzett hallgatóinak figyelmét pedagógiatörténeti értékekre az interdiszciplinaritás szem előtt tartásával (úgy, mint művészetek, tudományok kapcsolata a pedagógiával).

A műhely aktuális hírei elérhetőek itt: https://www.facebook.com/avkfPedtortenetiMuhely/

A műhely tagjai
A műhely nyitott minden főiskolai nappali és levelezős hallgató előtt, azok családi és baráti körét is beleértve.

Misszió
A műhely a pedagógiatörténet elméleti, gyakorlati, nevelési-oktatási színtereinek, kérdéseinek feltérképezésére vállalkozik. Célja továbbá egy közösségépítés, a különböző szakok közötti „hallgatói átjárás” mélyítése, a szent és a profán terek közötti összhang megtalálása.

Programok

2013. 10. 13. Tihany (szentmise az bencés apátsági templomban; ebéd a rendházban; az altemplom, a múzeum és a kálvária megtekintése tárlatvezetéssel; Korzenszky Richárd perjel úr köszöntője és előadása a keresztény pedagógia XXI. századi feladatairól és kihívásairól; Levendula udvarház és múzeum megtekintése, valamint séta a levendula tanösvényen; Felfrissülés a Cipriánforrásnál, majd a földbe vájt XI-XII. századi barátlakások, a gejzírkúpok és a Belső-tó feltérképezése)

2013. 11. 17. A zsidó Budapest történeti emlékeinek felkeresése a belvárosban Vida Nárcisz vezetésével (Dohány utcai zsinagóga és múzeum; Rumbach utcai és Kazinczy utcai zsinagóga, gettófal, Hősök temploma, zsidó emlékek a Dohány és Síp utcában; Ebéd a Kari Mama [kóser] Pizzériában; Páva utcai Holokauszt Emlékközpont; ószövetségi nevelés, a zsidó-keresztény gondolkodás keresztény nézőpontból)

2013. 12. 22. Szépművészeti Múzeum adventi és karácsonyi tárlatvezetése (Caravaggiótól Canalettóig – Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei)

2014. 01. 26. Székesfehérvár (Prohászka-templom, Középkori Romkert, Városház tér; szentmise a bazilikában; Hiemer Ház – Hetedhét Játékmúzeum, Tészabó Júlia ny. egyetemi oktató, művészettörténész és játéktörténet kutató előadása; séta a belvárosban a Csitáry kútig; cisztercita-templom, Klebelsberg-szobor, Vörösmarty Színház, Zenepavilon, a kútnál gyógyvíz vételezése)

2014. 03. 30. Győr (Szentmise a bazilikában, Szent László ereklyéje; a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár megtekintése, valamint az Apor Vilmos-emlékkiállítás a Káptalan-dombon; séta a Radó szigeten; Gyermekek háza: A hímes tojás napja alkalmából kiállítás és vásár megtekintése; Mobilis Interaktív Kiállítási Központ)

2014. 04. 04. Szépművészeti Múzeum húsvéti tárlatvezetés Brochman Evelyn művészettörténésszel

2014. 06. 27-29. Belgrád (Nemzeti Múzeum, Fehér Palota, Szent Száva székesegyház, Szerb királyi koronázótemplom, Óváros, Nándorfehérvár, Balkán-piac, a sétánk során adódó parkok, templomok, ókori és középkori emlékek, valamint egyéb látnivalók)

2014. 11. 16. Gödöllő (A Gödöllői Királyi Kastély-együttes – tárlatvezetés; Erzsébet-park; Nemzeti Együvé Tartozás Parkja; Szabadság tér [volt Községháza, Református templom, Világbéke Gong]; Petőfi tér; tárlatvezetés a Gödöllői Városi Múzeumban)

2014. 12. 21. Szépművészeti Múzeum Rembradt és a holland arany évszázad festészete c. kiállítása tárlatvezetéssel

2015. 03. 22. Gyöngyös (Szatlóczkyné dr. Gajdóczki Zsuzsanna kalauzolásával)

2015. 04. 25. Márianosztra (Jaszper Mária vezetésével túra a Kegytemplomhoz: Pálos testvérek vezetése a kegytemplomban; szabad foglalkozás a Kálváriánál, körtúra Márianosztra környékén)

2015. 10. 03. Mátyás-templom (Rákossy Anna művészettörténész vezetésével a templom harangjai és harangtornya; a templom belső tere és a templom múzeuma [altemplom, főhajó, mellékhajók és mellékkápolnák, királyi oratórium, szentély és az oltárok]; a budavári Nagyboldogasszony-templom évszázadai c. kiállítás, valamint a középkori gótikus királyi kápolna megtekintése; Budapesti Történeti Múzeum)

2015. 11. 15. Budapest, Csontváry géniusza – A magányos cédrus című életmű kiállítás megtekintése (múzeum és ebéd a Cafe Miróban)

Széchenyi